Mazurki z 50 jaj! To dopiero były ciasta! "Dwa i pół funta sera bez soli na tyle ususzonego, aby się dał trzeć na tarce (bo świeży formuje wilgocią zakalec), utrzeć i przesiać przez sito w wiercić w donicy, dodając po jednemu 40 do 50 żółtek..." - tak Lucyna Ćwierczakiewiczowa, popularna autorka przedwojennych książek kucharskich zaczyna przepis na mazurka „najwykwintniejszego”. To dopiero były mazurki! Dziś nikt nie używa 50 jaj do tych ciast, tylko o wiele, wiele mniej. Ile? Zobaczcie receptury! Zebraliśmy dla Was TOP 10 przepisów naszych Czytelników na to świąteczne ciasto.


Wiadomości Kraków, Wydarzenia Kraków

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!