18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy najlepszą piekarnię. Dobry chleb z dobrych rąk [CHRZANÓW, OLKUSZ]

Magdalena Balicka
Rusza nowy plebiscyt "Gazety Krakowskiej". Chcemy docenić najlepsze piekarnie w regionie. Pomóżcie wybrać te, w których pieką najsmaczniej.

REGULAMIN PLEBISCYTU "WYBIERAMY NAJLEPSZĄ PIEKARNIE [CHRZANÓW, OLKUSZ]

Dobry chleb to taki, który nie tylko wybornie smakuje i pachnie, ale przede wszystkim nie jest nafaszerowany chemicznymi ulepszaczami. Wprawdzie współczesnym wypiekom daleko od tych, jakie pamiętają nasze babcie, które w ubiegłym stuleciu same ugniatały ten rarytas, jednak wiele lokalnych piekarń nadal wykorzystuje stare, sprawdzone receptury.

Właśnie takie chcemy wyróżnić w najnowszym plebiscycie "Gazety Krakowskiej" pod hasłem "Dobry chleb z dobrych rąk". Zapraszamy do zabawy już dziś. Każdy, kto chciałby wyróżnić ulubioną piekarnię, powinien zgłosić swego faworyta najpóźniej do 24 czerwca.

Można to zrobić osobiście w "Gazecie Krakowskiej" w Chrzanowie, ul. Sokoła 4, tel. 32 623 95 15 lub e-mailem: [email protected] oraz [email protected].

Od 20 czerwca zaczniemy głosowanie na wybrańców. Można będzie wesprzeć swych faworytów, wysyłając SMS lub wypełniając kupony do głosowania, które dołączone będą w kolejnych "Tygodnikach Chrzanów - Olkusz. Szczegóły plebiscytu drukujemy obok. Głosowanie potrwa do 17 lipca.

W powiecie chrzanowskim i olkuskim jest kilkanaście piekarń. Jedne słyną z chleba pszennego, inne z razowców, a jeszcze inne postawiły na smakowite bułki.

Anna Osika z Chrzanowa przyznaje, że ma swoją ulubioną piekarnię i od przeszło dziesięciu lat kupuje chleb tylko ze sprawdzonego źródła. - Jeśli w sklepie spożywczym na osiedlu zabraknie chleba z Myślachowic, wówczas mąż potrafi jechać autobusem pod Trzebinię, by zjeść na śniadanie ulubiony produkt - wyznaje pani Anna.

Próbowała w życiu wielu chlebów, ale żaden nie smakuje jej jak ten z niewielkiej piekarni w sąsiedniej gminie.- Nie dziurawi się podczas krojenia ani nie zamienia się w kamień na drugi dzień - zachwala kobieta.

Chleby nafaszerowane chemią poznaje po ucisku. - Jak mocno przycisnę bochenek, to nie wraca do pierwotnej pozycji, tylko robi się dziura - tłumaczy. Złe chleby po kilku dniach pleśnieją.- Najgorsze są te udające razowce. Kolor zawdzięczają sztucznym barwnikom. Nie czuć pod językiem zmielonych ziaren tylko gorzki posmak - twierdzi.

- Kupując chleb, powinniśmy patrzeć na jego skład. Im mniej produktów, tym lepiej - dzieli się spostrzeżeniami Maria Kuś z Trzebini. Pamięta, jak przed laty jej mama piekła chleb w piecu węglowym. - Dawała tylko przyprawy i zakwas do mąki - wspomina, dodając, że to był najlepszy chleb na świecie i nie psuł się do ostatniego okruszka. Czerstwiał dopiero po tygodniu. Pani Maria także ma swoje ulubione piekarnie, w których zaopatruje się w powszedni rarytas.

Nowy plebiscyt "Gazety Krakowskiej" jest według niej strzałem w dziesiątkę. - Jeśli docenimy i wyróżnimy tych piekarzy, którzy dbają o jakość swych wyrobów, wówczas inni także przestaną faszerować nas chlebem z waty, by nie odstawać od reszty - twierdzi emerytka.

Już od najbliższego piątku zaczniemy prezentować na łamach "Tygodnika Chrzanów - Olkusz" te piekarnie, które zostały zgłoszone przez Czytelników do plebiscytu. Najlepsza, która wygra konkurs, otrzyma dyplom, całostronicową redakcyjną prezentację w "Tygodniku Chrzanów - Olkusz" oraz w internecie na stronach www.gazetakrakowska.pl, www.chrzanow.naszemiasto.pl oraz www.olkusz.naszemiasto.pl.

Zasady plebiscytu

Plebiscyt rozpoczynamy już dziś, 13 czerwca. Będzie trwał do 18 lipca 2014 r.

Zgłoszenia kandydatów przyjmujemy od 13 czerwca do 24 czerwca. Głosowanie na zgłoszone piekarnie potrwa od 20 czerwca do 17 lipca. Kandydatami mogą być piekarnie działające na terenie powiatów chrzanowskiego i olkuskiego.

Głosować można będzie za pośrednictwem SMS oraz na drukowanych kuponach w "Tygodniku Chrzanów - Olkusz" w dniach 20, 27 czerwca oraz 4 i 11 lipca 2014 r.

Głosowanie SMS w plebiscycie w kategorii "Najlepsza Piekarnia" rozpoczyna się w piątek 20 czerwca. Tego dnia w tygodniku ukaże się lista piekarń biorących udział w plebiscycie. Każdej z nich zostanie przyporządkowany kolejny numer (ew. późniejsze zgłoszenia będą dopisywane). By oddać głos na swego faworyta, wystarczy wysłać na numer 72355 SMS o treści: CHLEBCH. po kropce numer wybranego kandydata.

W odpowiedzi na SMS uczestnik plebiscytu otrzyma kod dostępu do e-wydania "Gazety Krakowskiej". Koszt wysłania SMS-a wynosi 2,46 zł z VAT. Jeden wysłany SMS to jeden punkt w głosowaniu na danego kandydata. Można wysłać dowolną liczbę SMS-ów na tego samego kandydata. Termin przyjmowania głosów SMS upływa 17 lipca o północy.

Głosowanie przez kupony trwa do 16 lipca.

Kupony do głosowania będą drukowane w "Tygodniku Chrzanów - Olkusz" w dniach: 20, 27 czerwca, 4 i 11 lipca. Uczestnik plebiscytu może dostarczyć dowolną ilość kuponów. Wypełnione należy dostarczyć do redakcji "Gazety Krakowskiej" w Chrzanowie do 16 lipca 2014 r. do godz. 12. Kupony nadesłane po tym terminie nie będą liczyły się w głosowaniu. O zachowaniu terminu decyduje data doręczenia kuponu do redakcji.

Laury dla zwycięzcy
Laureatem plebiscytu będzie kandydat, na którego zostanie oddana największa liczba głosów SMS oraz na kuponach.
Listy wszystkich piekarń wraz z instrukcją głosowania i aktualnym wynikiem głosowania będą przez cały czas trwania plebiscytu prezentowane na stronach serwisu internetowego www.chrzanow.naszemiasto.pl, www.olkusz.naszemiasto.pl.
Wyniki plebiscytu zostaną ogłoszone w internecie na stronach serwisu www.chrzanow.naszemiasto.pl, www.olkusz.naszemiasto.pl w piątek, 25 lipca na łamach lokalnego "Tygodnika Chrzanów - Olkusz".

Dyplomy otrzymają także piekarnie, które zajęły drugie i trzecie miejsce.


Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chrzanow.naszemiasto.pl Nasze Miasto