Babka wielkanocna. Przepisy na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]
Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Składniki 6 jajek 6 łyżek oleju 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki suchego maku 2 łyżki kakao szczypta soli Wykonanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka i nadal ucierać, dodać olej i jeszcze przez chwile ucierać. Do utartej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, na koniec dodać ubite na sztywno białka. Ciasto dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej łyżkę mąki Wlewać ciasto do formy po kolei, piec w nagrzanym piekarniku około 40-50 minut. Po wystygnięciu babkę możemy polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Uwaga! Forma na babkę powinna być posmarowana tłuszczem i wysypana mąka lub bułką tartą - ułatwi nam to wyjęcie babki z formy.