Mazurek wielkanocny. Przepis na mazurek wielkanocny [TOP 10 PRZEPISÓW]
Elżbieta Połowniak na wielkanocny stół proponuje mazurka wiśniowo-kawowego. Składniki na spód 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Składniki na mus kawowy 150 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36 proc.) 200 g białej czekolady 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej 1 pełna łyżka masła (ok. 2 płaskie) Dodatkowo 500 g frużeliny wiśniowej Wykonanie Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki wymieszanej z cukrem. Następnie dodać żółtko oraz wodę i zrobić gładkie ciasto. Miękkie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 25 cm (również lekko podsypaną mąką). Formę z ciastem wstawić do lodówki na 2-3 godziny a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale niezbyt mocno spieczone. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Frużelinę przełożyć do małego rondelka i gotować cały czas mieszając przez około 7 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić ją na około 10-15 minut (od czasu do czasu mieszając) i wciąż ciepłą, płynną konfiturę przelać na wystudzone ciasto i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia. Śmietankę oraz masło dać do rondelka i podgrzewać do chwili aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie mocno gorąca (ale nie powinna się zagotować). Do gorącej śmietanki wsypać kawę i energicznie wymieszać rózgą, aby wszystkie grudki się rozpuściły. Następnie dodać połamaną czekoladę i nadal mieszać do czasu aż się rozpuści. Gładką, jednolitą masę wylać na zastygniętą konfiturę. Kiedy masa kawowa wystygnie, mazurka włożyć do lodówki na 2-3 godziny, a następnie udekorować według własnego uznania. Mazurek ponownie dać do lodówki i schłodzić.