Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Naszą kulinarną podróż po najbardziej toksycznych produktach...
fot. Pixabay

Toksyczne menu. Potrawy i produkty, które spożywamy i mogą nam zaszkodzić

Rabarbar

Naszą kulinarną podróż po najbardziej toksycznych produktach i potrawach zaczniemy od popularnego w Polsce rabarbaru. Zaskoczeni? Przecież niemal każdy miał okazję pić babciny kompot z rabarbaru lub delektować się rabarbarowym ciastem z kruszonką. Jaką więc toksyczną tajemnicę skrywa ta roślina? Otóż z rabarbaru możemy jeść tylko łodygi. Liście i korzenie zawierają bowiem kwas szczawiowy, który spożyty nawet w niewielkich ilościach powoduje nudności. „Przedawkowanie” liści rabarbaru może prowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby i nerek (kwas szczawiowy może być przyczyną kamicy nerkowej). Zobacz też: Lubuskie Smaki: Ryba na kwaśno

Zobacz również

Ruiny wspaniałej rezydencji rodu zu Dohna w Słobitach

Ruiny wspaniałej rezydencji rodu zu Dohna w Słobitach

Summer Hot Festival w Świeciu 2024. Kto wystąpi?

Summer Hot Festival w Świeciu 2024. Kto wystąpi?

Polecamy

Tajemnicza grota z muszli. Nie uwierzysz w to, jak wygląda wewnątrz!

Tajemnicza grota z muszli. Nie uwierzysz w to, jak wygląda wewnątrz!

Assassin's Creed Hexe to nowa, mroczna odsłona serii. Co już wiemy?

Assassin's Creed Hexe to nowa, mroczna odsłona serii. Co już wiemy?

Różowe skrzyneczki trafią do wszystkich szkół? Taki jest pomysł MEN

Różowe skrzyneczki trafią do wszystkich szkół? Taki jest pomysł MEN