Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
No tak, w naszej kulturze nie zajadamy się pestkami moreli,...
fot. Pixabay

Toksyczne menu. Potrawy i produkty, które spożywamy i mogą nam zaszkodzić

Morele

No tak, w naszej kulturze nie zajadamy się pestkami moreli, ale delektujemy jej słodkim miąższem. Jednak w niektórych rejonach Turcji pestki tego owocu są spożywane. Gorzkie pestki moreli zawierają toksyczną substancję - amigdalinę, która rozkładając się w organizmie człowieka, uwalnia cyjanowodór. Naturalnie, jedna czy dwie zjedzone pestki moreli to nie problem, jednak dieta bogata w nasiona tego owocu, byłaby dla nas zgubna...

Zobacz również

Cztery składniki udanej Wielkanocy – jak wybrać mięso na świąteczną ucztę?
Materiał informacyjny

Cztery składniki udanej Wielkanocy – jak wybrać mięso na świąteczną ucztę?

Cztery składniki udanej Wielkanocy – jak wybrać mięso na świąteczną ucztę?
Materiał informacyjny

Cztery składniki udanej Wielkanocy – jak wybrać mięso na świąteczną ucztę?

Polecamy

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie

Co się stało z Emanuelą Orlandi? Tajemnicze zaginięcie, które budzi wiele pytań

Co się stało z Emanuelą Orlandi? Tajemnicze zaginięcie, które budzi wiele pytań