Babka wielkanocna. Przepisy na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]
Wielkanocna babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią Katarzyny Jaworek Składniki 2 torebki herbaty czarnej 200 ml wrzącej wody 40 g rodzynek 40 g suszonych wiśni 1 kieliszek rumu 1/2 szklanki cukru 100 g masła skórka otarta z połowy cytryny 1 jajko 1 żółtko 250 g mąki pszennej + 2 łyżki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżki wody przegotowanej kilka kropli czerwonego barwnika kandyzowane wiśnie do dekoracji Wykonanie Herbatę zalać wrzątkiem i odstawiać na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem wymieszać i zalać rumem. Odstawiać na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączyć z rumu i obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodawać zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodać rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polać babkę. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie.