Mazurek wielkanocny. Przepis na mazurek wielkanocny [TOP 10 PRZEPISÓW]
- Mazurek kajmakowy z bakaliami przygotujemy w kilka chwil. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi. Składniki na ciasto 200 g mąki 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 łyżki śmietany 18 proc. 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 1/2 puszki masy kajmakowej bakalie do dekoracji (migdały, płatki migdałowe, żurawina, orzechy laskowe). Wykonanie Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować. Ostrym nożem wykroić w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia brzegu. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Na przestudzonym cieście rozsmarować masę kajmakową. Ciasto udekorować bakaliami według uznania.