Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Naszą kulinarną podróż po najbardziej toksycznych produktach...
fot. Pixabay

Toksyczne menu. Potrawy i produkty, które spożywamy i mogą nam zaszkodzić

Rabarbar

Naszą kulinarną podróż po najbardziej toksycznych produktach i potrawach zaczniemy od popularnego w Polsce rabarbaru. Zaskoczeni? Przecież niemal każdy miał okazję pić babciny kompot z rabarbaru lub delektować się rabarbarowym ciastem z kruszonką. Jaką więc toksyczną tajemnicę skrywa ta roślina? Otóż z rabarbaru możemy jeść tylko łodygi. Liście i korzenie zawierają bowiem kwas szczawiowy, który spożyty nawet w niewielkich ilościach powoduje nudności. „Przedawkowanie” liści rabarbaru może prowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby i nerek (kwas szczawiowy może być przyczyną kamicy nerkowej). Zobacz też: Lubuskie Smaki: Ryba na kwaśno

Zobacz również

Usłyszane po meczu KS Chełmek – Błękitni Modlnica w V lidze piłkarskiej. WIDEO

Usłyszane po meczu KS Chełmek – Błękitni Modlnica w V lidze piłkarskiej. WIDEO

PGE Spójnia Stargard mocniej walczyła, ale znów przegrała z Anwilem

PGE Spójnia Stargard mocniej walczyła, ale znów przegrała z Anwilem

Polecamy

Nowa metoda oszustów na Mazowszu. Na celowniku znów seniorzy

Nowa metoda oszustów na Mazowszu. Na celowniku znów seniorzy

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników