Żurek wielkanocny przepis, krzonówka, pituch. Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Jedną ze specjalności krakowskiej restauracji Ogniem i Mieczem jest pituch. To wielkanocna zupa: taki żur z chrzanem, szynką, kiełbasą, jajkiem i chlebem. Przepisem podzieliła się Beata Parczała, współwłaścicielka restauracji i szefowa kuchni. Składniki na zakwas 25 gram mąki żytniej gorąca woda 4-5 szklanek chłodnej, przegotowanej wody 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego kawałek piętki z dobrego chleba na zakwasie Wykonanie Mąkę żytnią zalać ciepłą wodą, żeby powstało lejące ciasto. Przełożyć ciasto do kamionkowego garnka i zalać 4-5 szklankami chłodnej, przegotowanej wody. Dodać 3-4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, dużą piętkę z dobrego chleba na zakwasie. Wymieszać, przykryć gazą. Kisić 3-5 dni. Składniki na pituch zakwas wędzonka (boczek, pachwina, podgardle) czosnek majeranek ziele angielskie liść laurowy wywar drobiowo-wołowy pieprz sól wędliny ze święconki chrzan chleb jajko Wykonanie Wędzonkę podsmażyć na patelni. Dodać zmielony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Zalać wywarem drobiowo-wołowym. Gotować ok. godziny. Przecedzić, dolać żurku tyle, by zupa nie była za gęsta i za kwaśna. Doprawić solą i pieprzem. Wędliny ze święconki pokroić w kostkę, włożyć na chwilę do pieca, by się nieco podgrzały. Na talerz dać łyżeczkę chrzanu i jajko. Wlać gorący barszcz. Na talerzu obok podać ciepłą wędzonkę i dobry chleb.