Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
- Do tego żurku użyłam zakwasu, który zrobiłam wedle zaleceń...

Żurek wielkanocny przepis, krzonówka, pituch. Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

- Do tego żurku użyłam zakwasu, który zrobiłam wedle zaleceń mamy. Z dodatkiem pieczarek i kiełbaski był pysznym początkiem naszego wielkanocnego śniadania – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie. Składniki na zakwas 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Składniki na żurek 20 dag pieczarek 20 dag boczku wędzonego 2 kawałki (około 15cm) kiełbasy wiejskiej 2 ugotowane na twardo jajka 2 litry wody 0,4 l zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie zakwasu Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć „kożuch”. Zakwas przelać najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelać przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawić do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć nawet miesiąc. Wykonanie żurku Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone pieczarki. Dodać 2 kawałki kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zagotować. Boczek pokroić na mniejszą kostkę, podsmażyć na patelni, a gdy się przyrumieni dodać do gotujących się pieczarek i kiełbaski. Po ok. 20 minutach wyciągnąć ugotowaną kiełbaskę, żeby się całkiem nie rozgotowała. Do wywaru wlać dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku wymieszać zimną wodę z mąką, wlać do całości, zagotować. Z garnka odlać troszkę płynu i w nim rozprowadzić śmietanę. Wlać i ponownie poczekać aż się zagotuje. Doprawić do smaku. Dodać kiełbaskę. Podawać z jajkiem.

Zobacz również

VII Bieg Biało-Czerwonych - Lipno 2024. Zobaczcie zdjęcia z zawodów

NOWE
VII Bieg Biało-Czerwonych - Lipno 2024. Zobaczcie zdjęcia z zawodów

Obchody święta 3-ciego Maja. Przemarsz mieszkańców przez Busko (ZDJĘCIA)

Obchody święta 3-ciego Maja. Przemarsz mieszkańców przez Busko (ZDJĘCIA)

Polecamy

Nowy napastnik Comarch Cracovii, ostatnio grał w Tychach

Nowy napastnik Comarch Cracovii, ostatnio grał w Tychach

Gwiazdor Wisły po finale Pucharu Polski: Zdecydowała determinacja i wiara do końca

Gwiazdor Wisły po finale Pucharu Polski: Zdecydowała determinacja i wiara do końca

Uwaga! Nie ma już wolnych miejsc na parkingach przy szlaku do Morskiego Oka w Tatrach

Uwaga! Nie ma już wolnych miejsc na parkingach przy szlaku do Morskiego Oka w Tatrach