MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i...
fot. Tom Hermans / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Figi: źródło błonnika i składników mineralnych

Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu ich spożycie wskazane jest u osób cierpiących na zaparcia, a także u tych, które mają problemy z nadciśnieniem.

Warto pamiętać, że o ile świeże figi mają zaledwie 74 kcal w 100 g, to figi suszone dostarczają od 250 do 300 kcal i mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego ich spożycie powinny ograniczyć osoby z cukrzycą oraz dbające o linię. Ich spożycie nie jest wskazane u osób cierpiących na biegunki.

Zobacz również

Żużlowców H.Skrzydlewska Orła Łódź interesuje tylko zwycięstwo

Żużlowców H.Skrzydlewska Orła Łódź interesuje tylko zwycięstwo

Polska - Austria LIVE! Po prostu wygrajmy ten mecz

Polska - Austria LIVE! Po prostu wygrajmy ten mecz

Polecamy

Chrzanów. Kulturalne wakacje w mieście 2024. Zobacz ofertę Domu Kultury

Chrzanów. Kulturalne wakacje w mieście 2024. Zobacz ofertę Domu Kultury

Kalendarzyk imprez sportowych w Małopolsce. Piłkarskie ostatki

Kalendarzyk imprez sportowych w Małopolsce. Piłkarskie ostatki

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg

Modna dieta może poprawiać pamięć. Działa pozytywnie na mózg