Już 9 września na placu 1000-lecia w Chrzanowie będzie można skosztować m.in. filetu z pstrąga ojcowskiego na kapuście charsznickiej, puszystych pierogów z bryndzą podhalańską czy miodową szarlotkę z jabłek łąckich.
Znani kucharze, blogerzy i eksperci kulinarni będą zachęcali do rozsmakowania się w produktach regionu, w tym tych wykonywanych tradycyjnymi metodami. Będzie można przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Ale będą też kulinarne połączenia, które możemy nazwać eksperymentalnymi.
Tegoroczna edycja imprezy przeniesie uczestników w sentymentalną podróż do czasów PRL-u. Będzie strefa food trucków zaprojektowana w konwencji PRL-u , grill serwujący potrawy z regionalnych mięs i wędlin oraz kawiarenka w przyczepie campingowej w stylu retro.
- Jesteśmy przekonani, że nowa formuła przyciągnie zarówno osoby pamiętające czasy PRL-u, jak również ludzi młodych, którzy będą mieli okazję poczuć klimat czasów młodości swoich rodziców i dziadków - mówi Jacek Krupa, marszałek województwa małopolskiego.
Podczas festiwalu będzie też rodzinne karaoke oraz liczne konkursy i quizy z atrakcyjnymi nagrodami. Dobrą zabawę będzie można uwiecznić w fotobudce, a po niej odpocząć na hamaku.
WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 16. "Buc"
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?