Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Inauguracja Rady Miejskiej w Darłowie. Zaprzysiężenie radnych i burmistrza. Zdjęcia

Inauguracja Rady Miejskiej w Darłowie. Zaprzysiężenie radnych i burmistrza. Zdjęcia

Maturzyści z VII LO w Zielonej Górze odetchnęli z ulgą. Jutro matematyka

Maturzyści z VII LO w Zielonej Górze odetchnęli z ulgą. Jutro matematyka

Polecamy

Telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To może być oszustwo

Telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To może być oszustwo

Jeden kod BLIK i możesz stracić pieniądze! Nowa metoda oszustów

Jeden kod BLIK i możesz stracić pieniądze! Nowa metoda oszustów

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu

Apetyczne lody bakaliowe na wyciągnięcie ręki. Możesz je zrobić w domu