Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Do sałatki czy na twarz? Olej z awokado to cudowny produkt, który leczy ból stawów i łuszczycę. Zobacz, jak go używać i jakie ma właściwości

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Olej z awokado to jeden z kilku kulinarnych tłuszczów, który ma szczególne właściwości. Świetny do jedzenia, ale także pielęgnacji skóry, zasługuje na stałe miejsce w kuchennej lub łazienkowej szafce. Zobacz, na co pomaga i jak można go stosować dla poprawy zdrowia i urody.

Spis treści

Czy olej z awokado jest zdrowy?

Olej z awokado to olej wyciskany z miąższu tego owocu, który zawiera ok. 15 g tłuszczu w 100 g. Jest to zdrowy tłuszcz, który ma też działanie prozdrowotne oraz lecznicze w przypadku problemów i chorób skóry. Istnieje także olej z pestek awokado, który stosuje się głównie do celów kosmetycznych.

Olej z awokado i połówka świeżego owocu
Olej z awokado trzeba przechowywać w ciemnym miejscu, by chronić jego cenne składniki przed rozkładem. Jeszcze lepiej wybrać produkt w ciemnej butelce. fcafotodigital/Getty Images

Olej z awokado w prawie 70 procentach składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – to kwas oleinowy z grupy omega-9. Pod tym względem jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, co oznacza odporność na temperaturę i przydatność do smażenia.

W oleju awokado jest też ok. 12 proc. tłuszczów nasyconych i 13 proc. nienasyconych, ma jednak niewiele kwasów omega-3. I chociaż stosunek omega-6 do omega-3 jest wysoki (wynosi 13:1, a wskazany jest 2-3:1), nie ma to dużego znaczenia, bo omega-6 jest mało. Standardowa łyżka zapewnia 132 kcal.

Ważne składniki w oleju z awokado to także witaminy A, D, E i K. Obok beta-karotenu (prekursor wit. A w organizmie) i likopenu jest też żółty barwnik luteina. Dawka naturalnej witaminy E w łyżce oleju to ok. 1,8 mg.

Na co dobry jest olej z awokado? Właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe

Olej z awokado jest źródłem związków, które mają właściwości odżywcze i prozdrowotne. Nienasycone kwasy tłuszczowe są korzystne dla serca i mózgu. Mają działanie przeciwzapalne podobnie jak antyoksydanty zawarte w tłuszczu z awokado. To m.in. barwniki karotenowe i fitosterole.

Zawarta w oleju z awokado luteina jest niezbędna dla ochrony wzroku. Jej niedobór pogarsza widzenie zwłaszcza przy małej ilości światła i zwiększa ryzyko rozwoju zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej oka związanego z wiekiem (AMD).

Olej z awokado jest bogatszym źródłem fitosteroli (4,5 mg na 1 g) niż oliwa z oliwek (3,3 g/g), przy czym najwięcej jest beta-sitosterolu, ale zawiera mniej witaminy E. To związki poprawiające przemiany lipidów, w dużej mierze odpowiedzialny za ochronę przed miażdżycą i chorobami sercowo-naczyniowymi. W tym celu dodaje się je nawet do margaryn. Łyżka oleju z awokado to dawka ok. 73 mg fitosteroli.

Roślinne sterole obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi i trójglicerydów, nie wpływając na stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

W innym badaniu zastąpienie masła olejem z awokado w wysokotłuszczowej diecie pomogło w ciągu kilku dni obniżyć także stężenie glukozy we krwi i poziom insuliny po jedzeniu, jak również czynników zapalnych, takich jak białko C-reaktywne (CRP) i cytokiny w postaci interleukiny-6. Hamuje ponadto aktywność prostaglandyn COX 1 i COX 2, w podobny sposób, jak ibuprofen i oliwa z oliwek. To potwierdza jego zastosowanie w łagodzeniu przewlekłych bólów stawowo-mięśniowych w chorobie zwyrodnieniowej stawów i innych stanach zapalnych.

W badaniach na zwierzętach olej awokado obniżał ponadto ciśnienie tętnicze krwi i poprawiał ochronę komórek wątroby, mózgu oraz nerek przed zmianami degeneracyjnymi.

Działanie oleju z awokado na twarz i włosy

Olej z awokado może być stosowany do pielęgnacji skóry twarzy, ciała i głowy. Występuje w wielu kosmetykach, można go także dodawać lub robić je samodzielnie. Zapewnia natłuszczenie, zamyka wilgoć w naskórku, zapobiegając przesuszeniu, a także dostarcza składniki przeciwzapalne i pielęgnacyjne.

Zastosowanie oleju awokado to także leczenie problemów skórnych, a nawet chorób. W jednym z nich pomógł osobom z łuszczycą. Dodany w ilości 20 proc. do kremu z witaminą B12 łagodził objawy po 12 tygodniach leczenia. Działanie to potwierdzono także w innych pracach, wykazując także właściwości wspomagające i przyspieszające gojenie ran (choć nie należy nakładać go na te otwarte, podobnie, jak innych środków).

Olej awokado nakładany na skórę nasila syntezę budującego ja kolagenu, zmniejsza też liczbę komórek objętych stanem zapalnym podczas gojenia uszkodzeń. Hamuje także sieciowanie kolagenu, które spowalnia ten proces. Powstawanie poprzecznych wiązań między włóknami kolagenu następuje także przy powstawaniu zmarszczek, można więc powiedzieć, że olej z awokado działa przeciwstarzeniowo.

Olej awokado do picia i jedzenia

Olej z awokado można pić jak suplement diety, zwłaszcza jeśli jest nierafinowany. To jednak mniej popularny wybór niż oleje bogate w omega-3, które mogą zastępować suplementy diety. Niemniej tak stosowany może poprawiać stan skóry i lipidogram.

Znacznie lepiej jednak dodawać olej awokado do jedzenia, co pomaga zwiększyć wchłanianie zawartych w nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Udowodniono, że po dolaniu do sałatki z marchewką, sałatą rzymską i szpinakiem ilość przyswojonych karotenoidów podniosła się 4,3-17,4 razy.

Olej z awokado warto stosować także do surówek i koktajli smoothie z warzyw i/lu owoców. Można użyć go do smażenia i pieczenia, zrobienia marynaty na grill oraz domowego majonezu. Można też skrapiać nim hummus czy gorące lub zimne zupy.

Olej z awokado do smażenia

Olej z awokado ma dużą odporność na temperaturę. Punkt dymienia, czyli moment rozkładu tłuszczów, wynosi 250 stopni, a tego rafinowanego – 270 stopni Celsjusza. Można więc na nim smażyć bez obaw, a że jest neutralny w smaku, znajduje wiele zastosowań kulinarnych.

Warto przy tym pamiętać, że ogrzewanie niszczy cenne składniki olejów roślinnych, a im dłużej trwa lub zachodzi w wyższej temperaturze, tym więcej powstaje w nich szkodliwych związków. Chcąc czerpać korzyści zdrowotne z jedzenia oleju z awokado, warto wybierać zimnotłoczone, nieoczyszczone produkty i jeść je na zimno lub stosować do dań gotowanych.

Źródła:
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Do sałatki czy na twarz? Olej z awokado to cudowny produkt, który leczy ból stawów i łuszczycę. Zobacz, jak go używać i jakie ma właściwości - Strona Zdrowia

Wróć na chrzanow.naszemiasto.pl Nasze Miasto