Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowy gulasz z indyka na obiad. Zobacz przepis na danie w sosie własnym. Tradycyjne polskie zioło dodaje smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy gulasz z indyka w sosie własnym to proste i pyszne danie na rodzinny obiad.
Domowy gulasz z indyka w sosie własnym to proste i pyszne danie na rodzinny obiad. Anna Daniluk
Tradycyjny gulasz z indyka przyrządza się z dodatkiem świeżej papryki lub z dodatkiem mielonej przyprawy, której smak wzmacnia dodatek koncentratu. Gulasz z indyka z warzywami to pomysł na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis na smakowity posiłek.

W skrócie

Gulasz z indyka świetnie smakuje przygotowany z grzybami. Można użyć świeżych, podsmażonych pieczarek lub boczniaków. Zachęcamy do wykorzystania mielonych grzybów leśnych, które w ekspresowy sposób nadają głębokiego smaku sosowi. Zobacz przepis na pyszny gulasz z udźca indyka z warzywami.

Pyszny gulasz z indyka – przepis z lubczykiem

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mięsa na gulasz np.: z udźca bez kości,
  • 3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka zmielonych suszonych grzybów leśnych,
  • 1 łyżka koncentratu z papryki,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • do smaku świeżo zmielony pieprz.

Jak zrobić gulasz z indyka?

Przygotowanie:

  1. Cebulę i marchewkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Mięso na gulasz pokroić w kostkę i obsypać mąką pszenną.
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem trzeba obsmażyć cebulę i marchewkę. Gdy się zarumienią dodać do nich posiekany ząbek czosnku.
  4. Warzywa trzeba doprawić tymiankiem, lubczykiem i zmielonymi grzybami.
  5. Zarumienione warzywa trzeba przełożyć do garnka o grubym dnie.
  6. Następnie na patelnię wlać łyżkę oleju i obsmażyć na patelni po warzywach kawałki indyka.
  7. Gdy się zarumienią, należy przełożyć je do warzyw w garnku.
  8. Na patelnię trzeba wlać około 100 ml wody i dodać koncentrat z papryki z mieloną słodką papryką.
  9. Przy pomocy drewnianej łyżki należy rozpuścić koncentrat, jednocześnie wypłukując cały smak warzyw i mięsa.
  10. Wywar należy wlać do garnka ze składnikami gulaszu z indyka.
  11. Kolejnym krokiem jest postawienie garnka z gulaszem na gazie i dolanie pozostałej części wody.
  12. Gulasz z indyka należy gotować przez około 20-30 minut na średnim ogniu.
  13. Domowy gulasz z indyka jest gotowy, gdy sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
  14. Przed podaniem gulasz z udźca należy posolić i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Warzywa do gulaszu z indyka

Klasyczny gulasz z indyka opiera się na czterech bazowych warzywach, czyli cebuli, czosnku, marchewce i papryce. Ten zestaw można rozszerzać według swoich upodobań i zasobów dostępnych w lodówce. Szczególnie zachęcamy do wykorzystania pokrojonego w kostkę: bakłażana, selera naciowego, kalafiora, cukinii, korzenia pietruszki i bulwy selera. Każdy z nich charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a z pewnością urozmaici strukturę dobrze znanego gulaszu.

Sposób podania gulaszu z indyka

Domowy gulasz z indyka świetnie smakuje podany z purée ziemniaczanym, pieczonymi warzywami, domowymi frytkami z batatów albo z ugotowaną kaszą gryczaną. Pożywny gulasz znakomicie smakuje serwowany z domowymi kluskami śląskimi lub kopytkami. Ponadto warto podać do niego surówkę z młodej kapusty albo ogórki kiszone.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy gulasz z indyka na obiad. Zobacz przepis na danie w sosie własnym. Tradycyjne polskie zioło dodaje smaku - Strona Kuchni

Wróć na chrzanow.naszemiasto.pl Nasze Miasto