Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, kotlety – jest mnóstwo dań z jajkami, dlatego jajka jemy praktycznie codziennie. Wiele z nas zastanawia się, jakie jajka są najzdrowsze. Jednak niektóre osoby nie powinny ich w ogóle jeść i to nie tylko przez cholesterol. Sprawdź, jak zdrowe są jajka i komu nie są zalecane.
Surówka z kiszonej kapusty to pyszny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Idealnie sprawdzi się jako surówka do ryby, jak i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami. Podpowiadamy, jak krok po kroku możesz przygotować ją samodzielnie w domu w jedyne 15 min. Zobacz nasz sprawdzony przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem.
Zakończyły się Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler w Bobowej. Paleta Smaków, dotychczas utrzymana w loftowym klimacie odeszła w zapomnienie. Dzisiaj to przesycona fioletami, ale i koronką klockową Karczma Śliwkowa Bobowa. Przed jej właścicielami Janem i Mariolą Wąsowskimi jeszcze sporo pracy. Otwarcie dla klientów przewidziane zostało na wielkanocny poniedziałek.
Jeśli byliśmy ostatnio na spacerze, na pewno zauważyliśmy charakterystyczną roślinę. Małe kwiatuszki wyróżniają się pośród powszechnej szarości żółtymi okrągłymi kwiatami. To podbiał, który jest pospolitą rośliną, popularnie traktowaną jako chwast, bo rośnie gdziekolwiek - na nieużytkach, skarpach, na łąkach i ugorach. Tymczasem okazuje się, że podbiał może być cenny dla naszego zdrowia!
Kilka cieplejszych, słonecznych dni sprawiło, że na leszczynach pojawiły się charakterystyczne "kotki". Długie, pylące żółte "ogonki" bywają zmorą alergików, ale mają też wiele właściwości, służących naszemu zdrowiu.