6 z 10
Poprzednie
Następne
Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu
Woda po ciecierzycy
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz większą popularność. Warto się nią zainteresować ze względu na przyjemny, orzechowy smak i wartości odżywcze.
Niezwykłe właściwości ma woda po gotowaniu ciecierzycy, a także zalewa po ciecierzycy w puszcze. Jest ona nazywana aquafabą i doskonale zastępuje jajka – a dokładniej białko jaj. Wystarczy ją ubić za pomocą miksera, by otrzymać pianę, którą można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, musów itp., a nawet pieczenia bez. Można na niej smażyć omlety, naleśniki, dodawać do jarzynowych pasztetów itp.
Po ten zamiennik jajek sięgają przede wszystkim weganie, ale też osoby uczulone na białka jajek kurzych i dbające o linię. Ale wykorzystać może ją każdy.