Chciałoby się powiedzieć, że jest na świecie jeden konkretny przepis na ciasto na pierogi. Niestety, ten idealny nie istnieje, a każdy, kto kilka razy w życiu lepił pierogi ma ten, który wychodzi mu najlepiej.
Ciasto na pierogi z mąki i wody
Najprostsze ciasto wychodzi z połączenia mąki z wodą. Tu istotna jest jednak temperatura wody. Musi być gorąca, nie wrząca, ale też nie letnia. Trzeba wybrać dobry moment i połączyć składniki, oprószając je solą. Wyrobione ciasto powinno odczekać kilkanaście minut zanim zostanie rozwałkowane. Sekretem jest długie ugniatanie – ciasto będzie bardziej foremne i ładnie zaklei się z farszem.
Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka
Niektórzy twierdzą, że ciasto z samej mąki i wody jest zbyt suche. W książkach kucharskich można znaleźć przepisy z dodatkiem jajka i masła. Jak je wykonać? Bazą oczywiście jest mąka, do której dodajemy sól, miękkie masło, jajka (bądź żółtka, w zależności od przepisu) i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Uzyskana masa powinna być plastyczna i rozciągliwa. Podobnie, jak w powyższej recepturze, ciasto powinno chwilę odczekać.
To też może Cię zainteresować
Ciasto na pierogi z olejem
Jak nie jajko, masło, to może olej? Nasze babcie kleją ciasto również z użyciem tego składnika. Do mąki z gorącą wodą dodawane jest ok. 100 ml oleju, dzięki czemu masa bardzo łatwo się klei. Kulę ciasta należy odstawić na kwadrans i dopiero potem rozwałkowywać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce