4 z 9
Poprzednie
Następne
Jakie masz prawa w restauracji? UOKiK przypomina i pokazuje słabe punkty gastronomii
W 15 lokalach skontrolowanych przez Inspekcję Handlową w menu zabrakło informacji o ilości potraw i napojów oferowanych do sprzedaży, do których odnosi się cena. Klient z menu nie mógł zatem dowiedzieć się, jaka jest objętość napoju czy waga potrawy, którą chce zamówić, a to jest wbrew przepisom o uwidacznianiu cen. Ponadto w 5 placówkach nie uwidoczniono cen jednostkowych napojów oraz ilości potraw sprzedawanych na sztuki. W 3 placówkach zaniżano pojemność napojów alkoholowych, a co za tym idzie – pobierano od klientów wyższą opłatę: od 0,70 zł do 13,20 zł. 3 placówki oszukiwały także na wadze oferowanych potraw, przez co klienci przepłacali od 1,03 zł do 5,40 zł.