MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krakowskie obwarzanki Marcina Makówki...
fot. Marcin Makówka

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Krakowskie obwarzanki Marcina Makówki

Składniki
80 g masła
100 ml mleka
100 ml wody
50 g drożdży albo ich suchy ekwiwalent
0,5 kilograma mąki
jajko
szczypta soli do ciasta
łyżka soli do wody
łyżeczka cukru
sezam, sól

Wykonanie
Do garnka wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać ciepłą wodę i ciepłe mleko, płynne i ostudzone masło, wsypać przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Wyrobić ciasto; jak za mokre, to dodać mąki, jak za mączne, to dodać mleka. Ma się nie kleić do rąk. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (co najmniej 20 minut).
Następnie uformować długi, podłużny wałek (niech te wałki będą cienkie, bo ciasto urośnie podczas warzenia i pieczenia). Z dwóch wałków zapleść ciasto. Zagotować duży garnek z osoloną wodą, to właśnie w nim będzie się obwarzać (stąd nazwa) nasze ciasto. Od tego momentu to już nie jest ciasto, a obwarzanek.
Ciasto powinno pływać na wodzie 1-2 minuty. Potem należy je wyciągnąć, rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać makiem, sezamem, czarnuszką (co kto lubi). I do pieca, 200 stopni (góra dół). Piec obwarzanki aż się zrumienią, około 20 minut.

Zobacz również

Problemy branży mleczarskiej

NOWE
Problemy branży mleczarskiej

Pobiegną i zatańczą dla Natalii. Już w sobotę festyn charytatywny

Pobiegną i zatańczą dla Natalii. Już w sobotę festyn charytatywny

Polecamy

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Matura z rozszerzonej geografii. Mamy komentarze uczniów!

Matura z rozszerzonej geografii. Mamy komentarze uczniów!

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie