Tydzień temu taki sam półfinał odbył się w Wadowicach. Oświęcimski odbywać się będzie wg. podobnego scenariusza.
W Wadowicach z warsztatów kulinarnych mogli skorzystać m.in. blogerzy i vlogerzy. Potem przygotowali zupę fasolową z wędzonką, kapuśniak oraz roladki drobiowe z kiełbasą lisiecką i zielonym groszkiem, podane w towarzystwie puree z fasoli piękny jaś i zielonego groszku. Byli z nimi kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
W konkursie zarówno jury, jak i publiczność ocenili produkty w czterech kategoriach: "Ekologiczne przysmaki", "Tradycyjne specjały", "Smakołyki z legendą", "Jak u mamy".
W kategorii "Ekologiczne przysmaki" zwyciężyła pasieka Gucio z Zawadki z miodem rzepakowym. Najlepszym "Tradycyjnym specjałem" okazał się miód spadziowy z pasieki Ambrozja z Podksięża, a "Smakołykiem z legendą" podkówka orzechowa z PSS Społem w Andrychowie. Smak "Jak u mamy" najlepiej oddały krokiety ze szpinakiem podane z barszczem czerwonym autorstwa Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.
Twórcy rolady polędwicowej z Zakładu Adama Bąka z Wieprza odebrali Grand Prix przyznane przez festiwalowe jury. II miejsce trafiło do PSS Społem w Andrychowie za podkówkę orzechową, a III do Stanisławy Kaliczak ze Stryszawy za dżem porzeczkowy. Wyróżnienie otrzymało także gospodarstwo pasieczne Jodła ze Skawicy za miód spadziowy.
Festiwalowi towarzyszył organizowany corocznie konkurs na najlepsze flaki. Nagroda oraz Wadowicka Chochla powędrowała do baru "Pod Jemiołą" z Barwałdu Dolnego.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?