Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polscy kucharze z Jakubem Kasprzakiem w najbardziej prestiżowym konkursie świata Bocuse d’Or! Trwają mordercze przygotowania

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Polska drużyna szykuje się do europejskiej selekcji Bocuse d'Or, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Do Team Poland 2022 należy: Jakub Kasprzak ( kandydat), Dawid Cieśliński, Adam Chrząstowski, Tomasz Grabski i Jarosław Kin.
Polska drużyna szykuje się do europejskiej selekcji Bocuse d'Or, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Do Team Poland 2022 należy: Jakub Kasprzak ( kandydat), Dawid Cieśliński, Adam Chrząstowski, Tomasz Grabski i Jarosław Kin. materiały medialne Bocuse D'Or Poland
- Przed nami trudny czas, pełen wyrzeczeń, morderczych treningów i nieprzespanych nocy, ale jeśli chcesz spełniać marzenia, jest to niestety nieuniknione. Głęboko wierzę, że w tym roku polski szef kuchni mocno zaakcentuje swój występ w Europie – podkreśla Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Polska, który wspiera polskiego reprezentanta, Jakuba Kasprzaka, w walce o wygraną w jednym z najbardziej znanych i prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Jego ideą jest wybranie najlepiej rokujących talentów młodego pokolenia w tej dziedzinie. Finał europejskiej selekcji odbędzie się 23-24 marca w Budapeszcie.

Konkurs Bocuse d’Or Europe 2022

Europejska selekcja Bocuse d’Or Europe 2022 odbędzie się już 23-24 marca. Polskę reprezentować będzie szef kuchni Jakub Kasprzak wspierany przez Dawida Cieślińskiego. Najlepsze dziesięć drużyn awansuje do do Wielkiego Finału w Lyonie w 2023 roku.

Szef kuchni i reprezentant Polski w Bocuse d'Or Jakub Kasprzak (szef kreatywny firmy 5 Posiłków Dziennie z Jarocina) szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie. W europejskim etapie tego konkursu wystąpi już po raz drugi.

- Przed nami trzecia selekcja europejska, a dla Jakuba to drugi start w tym etapie konkursu. Jestem przekonany, że te dotychczasowe doświadczenia plus ciężka praca całego zespołu zaowocują w tym roku wysoką lokatą. Kuba jest ambitny i wie, czego chce. Ma wszystko starannie zaplanowane i poukładane w głowie. Przed nami trudny czas, pełen wyrzeczeń, morderczych treningów i nieprzespanych nocy, ale jeśli chcesz spełniać marzenia, jest to niestety nieuniknione. Głęboko wierzę, że w tym roku polski szef kuchni mocno zaakcentuje swój występ w Europie – powiedział Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Polska.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

W Team Poland 2022, który powalczy o wygraną w Bocuse d'Or, znajdują się:

  • Jakub Kasprzak – kandydat
  • Dawid Cieśliński – pomocnik
  • Adam Chrząstowski – Head Chefem Akademii Bocuse d'Or Polska, w Budapeszcie będzie zasiadał w Jury
  • Tomasz Grabski –trener
  • Jarosław Kin – trener
  • Dorota Karwacka – manager

Produkty z Węgier podczas konkursu

W Budapeszcie, podczas europejskiej selekcji Bocuse d'Or kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: pierwsze serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne, zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.

Produkty obowiązkowe do przygotowania dań są:

  • trzy rodzaje ziemniaków (coronada, anuszka, medison),
  • comber i udziec z sarny,
  • kacza wątróbka,
  • dodatek do dania głównego przygotowany na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.

- Team Poland pracuje intensywnie nad kreacją smakową i wizualną dań, które mamy nadzieję zaskoczą międzynarodowe jury. Marcowa europejska edycja Bocuse d’Or z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci, jak i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach na cześć szefa stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse. Będzie to z pewnością święto heute cuisine w wykonaniu najzdolniejszych szefów kuchni Starego Kontynentu - podkreśla Dorota Karwacka, manager Team Poland 2022.

Wybitny szef kuchni Paul Bocuse i prestiżowy konkurs

Bocuse d'Or Poland to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych świata. Jego twórcą i założycielem był wybitny francuski szef kuchni Paul Bocuse.

"Paul Bocouse zaliczany jest do pionierów nowej kuchni francuskiej, bardziej dietetycznej niż tradycyjna kuchnia francuska, podkreślającej znaczenie używania wyłącznie świeżych produktów. W 1975 roku na obiedzie prezydenckim w Pałacu Elizejskim podano jedno z najsłynniejszych dań Bocuse'a - zupę z trufli. Danie to stało się potem wizytówką restauracji Soupe V.G.E. w pobliżu Lyonu (inicjały V.G.E. odnosiły się do prezydenta Valery'ego Giscarda d'Edtaing). Jednak najbardziej znaną restauracją Bocuse'a pozostaje od wielu lat l'Auberge du Pont de Collanges, wyróżniona trzema gwiazdkami w przewodniku Michelina" - czytamy na bocusedorpoland.pl

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Kucharz zapoczątkował konkurs Bocuse d'Or. Jego ideą jest wybranie najlepiej rokujących talentów młodego pokolenia w tej dziedzinie.

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Polscy kucharze z Jakubem Kasprzakiem w najbardziej prestiżowym konkursie świata Bocuse d’Or! Trwają mordercze przygotowania - Strona Kuchni

Wróć na chrzanow.naszemiasto.pl Nasze Miasto