Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasta z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli,...
fot. Fot. archiwum

Przepisy na przekąski na Sylwestra na jeden kęs, czyli popularne finger food. Efektowne i smaczne

Pasta z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli, kolendrą i skórką cytrynową na zielonych ogórkach

Składniki:
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
4 ogórki zielone
80 g śliwek kalifornijskich
2 małe papryczki chilli
1 cytryna
1 mała czerwona cebula
½ pęczka kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski.
Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski. Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.

Zobacz również

Piotr Rusiecki nowym starostą augustowskim

Piotr Rusiecki nowym starostą augustowskim

Matura 2024. Egzaminy potrwają do 25 maja. Zachować spokój, zostawić telefon

Matura 2024. Egzaminy potrwają do 25 maja. Zachować spokój, zostawić telefon

Polecamy

Zachwycające Gorges du Verdon, czyli europejski Wielki Kanion

Zachwycające Gorges du Verdon, czyli europejski Wielki Kanion

Większa kontrola na maturach 2024? Ważne słowa dyrektora CKE

Większa kontrola na maturach 2024? Ważne słowa dyrektora CKE

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić