5 z 18
Poprzednie
Następne
Przepisy na przekąski na Sylwestra na jeden kęs, czyli popularne finger food. Efektowne i smaczne
Włoska bruschetta
Składniki:
12 kromek bagietki
3 pomidory
2 szczypty pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
2 łyżki margaryny do smarowania
1 cebula
kilka listków bazylii
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Bagietkę pokrój na 12 części. W piekarniku rozgrzanym do 190°C piecz kromki na złoty kolor.
Do niewielkiego naczynia włóż drobno pokrojone pomidory i wszystko wymieszaj razem z posiekaną cebulą, suszoną bazylią, oregano, czosnkiem oraz pieprzem.
Po upieczeniu kromek odczekaj aż ostygną, a następnie posmaruj każdą z nich margaryną.
Na każdy kawałek bagietki nałóż wcześniej przygotowaną mieszankę pomidorów, cebuli, czosnku oraz przypraw i udekoruj świeżymi listkami bazylii.