Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sos tysiąca wysp na kanapki. Zobacz przepis na smaczny dodatek do warzyw. Zrobisz go w mgnieniu oka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sos tysiąca wysp można doprawić według swoich upodobań. W naszej galerii pokazujemy podstawowe składniki sosu.
Domowy sos tysiąca wysp można doprawić według swoich upodobań. W naszej galerii pokazujemy podstawowe składniki sosu. Anna Daniluk
Prosty sos tysiąca wysp większość osób zna z popularnych sieci restauracji serwujących dania typu fast-food. Można go zrobić w kilka minut w domowym zaciszu. Proponujemy wersję mniej kaloryczną, gdyż do majonezu dodajemy odrobinę jogurtu naturalnego. Zobacz przepis na domowy sos tysiąca wysp.

W skrócie

Popularny sos tysiąca wysp jest łatwo dostępny w sklepach spożywczych. Jednak czytając etykietę, można zauważyć, że składa się z kilku rodzajów cukru, sztuczne barwniki i zagęstniki. Proponujemy lżejszą wersję, choć nie dietetyczną. Zachęcamy, aby korzystać z produktów o krótkim składzie i w miarę możliwości używać własnych przetworów. Na przykład znakomicie sprawdzi się domowy ketchup z pomidorów lub własnoręcznie zrobiony majonez. Podpowiadamy przepis na prosty sos tysiąca wysp idealny do grillowanego mięsa.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię

Sos tysiąca wysp – domowy przepis

Liczba porcji: na 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 szczypta soli.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki na sos tysiąca wysp

Jak zrobić sos tysiąca wysp?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, a świeżą cytrynę wycisnąć na sok.
  2. Natkę pietruszki trzeba umyć i drobno posiekać.
  3. W miseczce należy umieścić majonez, jogurt naturalny, ketchup i wlać sok z cytryny. Składniki należy dokładnie wymieszać.
  4. Następnie produkty na sos tysiąca wysp trzeba doprawić pieprzem cayenne, mieloną słodką papryką i solą.
  5. Do sosu tysiąca wysp trzeba dodać posiekaną natkę pietruszki i czerwoną cebulę.
  6. Sos tysiąca wysp jest gotowy do podania.

[/sc]Sposób podania

Sos tysiąca wysp jak z McDonalda przyda się do kanapki z szarpaną wołowiną, burgerów wołowych, a nawet kanapki z kotletami mielonymi. Własnoręcznie przyrządzony sos tysiąca wysp może stać się także sosem do domowej sałatki lub surówki z młodej kapusty.

Oryginalny skład sosu tysiąca wysp

Warto wiedzieć, że w Stanach Zjednoczonych sos tysiąca wysp ma różne formy i składniki. Ten fakt przybliża go do polskiego sosu tatarskiego. W sosie tysiąca wysp spotkać można także pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo albo piklowane warzywa na słodko. Od czasu do czasu można spotkać pikantną wersję sosu z dodatkiem chili lub sosu sriracha. W części przepisów można spotkać mieszankę świeżych ziół np.: tymianku i koperku. Każdy z nich będzie smakować wyjątkowo, a nasz przepis można traktować jako smaczną bazę do kulinarnych eksperymentów.

Pochodzenie sosu tysiąca wysp

Nazwa sosu nie jest związana z konkretnym archipelagiem, a z pograniczem amerykańsko-kanadyjskim. Właśnie tam znajduje się region Tysiąca Wysp, w którym mieszkała twórczyni sosu Sophia LaLonde. Dzięki aktorce teatralnej May Irwin sos zyskał nazwę i rozgłos, a następnie zainteresowali się nim właściciele hotelu Herald. Warto wiedzieć, że butelki sosu wciąż są sprzedawane gościom.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sos tysiąca wysp na kanapki. Zobacz przepis na smaczny dodatek do warzyw. Zrobisz go w mgnieniu oka - Strona Kuchni

Wróć na chrzanow.naszemiasto.pl Nasze Miasto