Świąteczne potrawy ze śliwkami. TOP 10 dań ze śliwkami na Boże Narodzenie [PRZEPISY]
Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem
Składniki
100 g wegańskich pierniczków
300 ml czerwonego wytrawnego wina
300 ml wody
30-50 ml syropu klonowego
400 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
250 g śliwek kalifornijskich
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu
szczypta soli
1 łyżka oliwy extra virgin
Wykonanie
Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni zrumień na chrupiące grzanki. Pozostałe pierniczki odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż.
Do garnka wlej wino, wodę i 30ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu.
Gotuj na niewielkim ogniu często mieszając ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj odłożone pierniczki i oliwę, gotuj kolejne 5 minut, potem zblenduj całość na kremową zupę.
Dopraw do smaku szczyptą soli, dodatkową szczyptą przyprawy piernikowej i ewentualnie pozostałym syropem klonowym. Podawaj zupę posypaną grzankami z piernika i pokrojoną w paseczki śliwką kalifornijską.