MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie od czerwonego mięsa

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

Forteczna środa w Muzeum Twierdzy Toruń. Na co teraz przyszła kolej?

Forteczna środa w Muzeum Twierdzy Toruń. Na co teraz przyszła kolej?

Niezwykły świat dzieciństwa w PRL. Zobacz stare zdjęcia

NOWE
Niezwykły świat dzieciństwa w PRL. Zobacz stare zdjęcia

Polecamy

Kontrola zabawek przed Dniem Dziecka. 1/3 miała nieprawidłowości

Kontrola zabawek przed Dniem Dziecka. 1/3 miała nieprawidłowości

Ile trzeba zapłacić za koncerty i festiwale w wakacje 2024? Gwiazdy się cenią

Ile trzeba zapłacić za koncerty i festiwale w wakacje 2024? Gwiazdy się cenią

Milion osób nie dostanie emerytury w czerwcu. Ważne informacje dla seniorów

Milion osób nie dostanie emerytury w czerwcu. Ważne informacje dla seniorów