Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowcem zielarskim jest liść buka, w fitofarmakologii znany...
fot. pixabay.com

Zjedz te liście. Poszukaj w okolicy lipy, morwy i głogu, co jeszcze? Lepiej na surowo, czy po ugotowaniu?

Buk zwyczajny

Surowcem zielarskim jest liść buka, w fitofarmakologii znany pod łacińską nazwą Folium Fagi oraz owoc - Fructus Fagi. Bukiew zawiera 35% tłuszczu, 23% białek, saponiny (substancje o działaniu moczopędnym, wykrztuśnym, sterylizującym - przeciwko grzybom, bakteriom czy pierwotniakom oraz wspomagającym działanie układu trawiennego), kwasy (jabłkowy, cytrynowy, wanilinowy), sole mineralne, cukry (w tym skrobię) oraz faginę (trujący alkaloid o działaniu halucynogennym; obróbka termiczna np. prażenie, pozbawia bukiew narkotycznych właściwości). Ponadto liście zawierają liczne związki fenolowe oraz flawonoidy: kwercetynę działającą przeciwzapalnie oraz antyalergicznie, mirycetynę o właściwościach przeciwutleniających oraz kemferol (o działaniu m.in. przeciwzapalnym). Napar z bukowych liści ma silne właściwości odkażające, oczyszczające, słabe przeciwzapalne i przeciwalergiczne, uspokajające oraz pobudzające trawienie – podają Lasy Państwowe.

Młode listki są świetnym składnikiem sałatki, smakiem przypominają szczaw. Można je jeść na surowo. Starsze liście stają się twarde.

Zobacz również

Volkswagen jechał na feldze, kierowca... pewnie się domyślacie

Volkswagen jechał na feldze, kierowca... pewnie się domyślacie

Horoskop dzienny na poniedziałek 13 maja 2024. Sprawdź, co dziś zobaczyła Estera

NOWE
Horoskop dzienny na poniedziałek 13 maja 2024. Sprawdź, co dziś zobaczyła Estera

Polecamy

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Nadchodzą najlepsze festiwale muzyczne w Polsce. Zobacz, kiedy i gdzie się odbędą

Poproszenie o pomoc bywa przerażające. Rozmowa z Dobrosławą Gogłozą z Pomagam.pl

Poproszenie o pomoc bywa przerażające. Rozmowa z Dobrosławą Gogłozą z Pomagam.pl

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka