Babka wielkanocna. Przepisy na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]
Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki Składniki 3,5 szklanki mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 6 żółtek plus jedno jajko 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli otarta skórka z cytryny 1/2 szklanki rodzynek 1/2 kostki rozpuszczonego masła kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder do posypania sok z cytryny Wykonanie Drożdże wymieszać z połową szklanki mleka, odstawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzeć mikserem na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wlać masło. Wyrobić aż ciasto wchłonie masło. Dodać wypłukane rodzynki, ponownie odstawić do wyrośnięcia aż ciasto potroi objętość. Formę wysmarować, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć z formy na kratkę. Pieczenie bab, wsadzanie ich do pieca, studzenie i lukrowanie to cała skomplikowana ceremonia. Kiedy wyrabiamy ciasto, a zwłaszcza kiedy odstawiamy do wyrośnięcia, nie wolno chodzić po kuchni, otwierać drzwi i okien, by nie zrobić przeciągu. Nie wolno w tym czasie trzaskać drzwiami, głośno rozmawiać, by baba nie opadła lub nie dostała zakalca.