Babka wielkanocna. Przepisy na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]
Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi Janiny Czai. Składniki 2 szklanki mąki pszennej 350 g czekolady (gorzkiej, mlecznej) 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 1/4 szklanki kakao 200 g kandyzowanych wiśni 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na polewę 50 g masła 50 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody Wykonanie Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Stopniowo dokładać suche składniki, ucierać do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wiśnie, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec około 50 minut w 170 stopniach. Przestudzić w formie przez 15 minut, a następnie przełożyć na paterę. Z podanych składników przygotować polewę. Przełożyć je do niewielkiego garnka i podgrzewać powoli, stale mieszając. Przygotowaną polewą polewać wystudzone ciasto według uznania.