Babka wielkanocna. Przepisy na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]
Wielkanocna baba kakaowa Katarzyny Jaworek. Składniki 250 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie Masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodawać mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjąć z formy. Cukier puder razem z sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polać babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką cytrynową.