Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Działo się w GP Chorwacji! Wielki wieczór Holdera, Zmarzlik tuż za podium

Z OSTATNIEJ CHWILI
Działo się w GP Chorwacji! Wielki wieczór Holdera, Zmarzlik tuż za podium

XXXII  Festiwal Twórczości Dzieci i Młodzieży za nami. Jury zobaczyło 85 występów

XXXII Festiwal Twórczości Dzieci i Młodzieży za nami. Jury zobaczyło 85 występów

Polecamy

Za majówkę i grillowanie w tym rok zapłacimy więcej. Mniej promocji, tańsze...warzywa

Za majówkę i grillowanie w tym rok zapłacimy więcej. Mniej promocji, tańsze...warzywa

Kraków i Małopolska świętują 20-lecie wstąpienia Polski do UE

Kraków i Małopolska świętują 20-lecie wstąpienia Polski do UE

Oto zakazane fasony i kolory ubrań na komunię. Tego nie zakładaj!

Oto zakazane fasony i kolory ubrań na komunię. Tego nie zakładaj!