Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

Kujawsko-Pomorskie Targi Nieruchomości i Wyposażenia Wnętrz 2024 w Toruniu

Kujawsko-Pomorskie Targi Nieruchomości i Wyposażenia Wnętrz 2024 w Toruniu

Powiatowe obchody Dnia Strażaka w Białogardzie [ZDJĘCIA]

Powiatowe obchody Dnia Strażaka w Białogardzie [ZDJĘCIA]

Polecamy

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Uwodzicielskie perfumy na lato. Wszyscy będą pytać, czym pachniesz

Gdzie znajdziesz najlepszą plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Gdzie znajdziesz najlepszą plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów