Papryka - przepisy. Zobacz TOP 10 dań z papryką naszych Czytelników [PRZEPISY]
Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką Doroty Wójcickiej
Składniki
pierś z kurczaka
marchewka
15 dag żółtej fasolki szparagowej
puszka czerwonej fasolki
1/2 puszki kukurydzy
czerwona papryka
6 pieczarek
średniej wielkości cebula
puszka pomidorów
ok. 2-3 łyżeczek soli
łyżeczka słodkiej papryki, bazylii, tymianku
1/2 łyżeczki oregano i majeranku
olej do smażenia
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę szparagową pokroić na ok. trzycentymetrowe kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski i razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę podsmażyć na patelni z łyżką oleju, dodać do kurczaka.
Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni z łyżką oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.