W kategorii ,,Produkt”, w podkategorii „Produkty mleczne” pierwsze miejsce w konkursie ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo -Smaki Regionów” zdobyła Serowarnia Mera Vallis Grażyna Szłapka za ROKPOL - Ordoblue (polski ser pleśniowy wzorowany na francuskim serze roquefort).
Serownia Mera Vallis (czyli czyste łąki) znajduje się w Chodzieży i wytwarza naturalne tradycyjne sery w sposób rzemieślniczy.
Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 43 produkty oraz 5 zespołów przyrządzających potrawy, które prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne manufaktury oraz firmy przetwórcze opierające produkcję na tradycyjnych metodach.
Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.Ostateczne rozstrzygnięcie i przyznanie Pereł 2023 odbędzie się 30 września podczas ogólnopolskiego finału konkursu na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Wkrótce opublikujemy wywiad z Grażyną Szłapką, właścicielką chodzieskiej serowni.
Potężne ulewy i gradobicia. Strażacy walczyli żywiołem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?