Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja NUTA w Warszawie. Włoska rewolucja w polskiej kuchni. Niezwykłe doznania smakowe w urokliwym klimacie

Kamil Jabłczyński
Kamil Jabłczyński
Andrea Camastra założył restaurację Senses, która przez 5 lat z rzędu była nagradzana gwiazdką Michelin. Znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata według prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. Teraz w Warszawie otworzył restaurację NUTA, która łączy doznania kuchni włoskiej i polskiej dołączając azjatyckie akcenty. Jak trafił do Polski? Co uwielbia w naszej kuchni i jak ją odmienia? Odwiedziliśmy jego lokal przy Placu Trzech Krzyży w stolicy.

Chłodnik lub mizeria zaserwowana w formie ekskluzywnej praliny, pyszne chleby (w tym buraczany) podawane z zakwaszonym masłem, zredefiniowany pieróg ruski, czy ryba po grecku w formie wykwintnej przystawki. To wszystko pomysły Camastry, który stara się nadać lekkość smakom naszej kuchni kojarzonej z ciężkimi daniami.

- Tworzę kuchnię nieoczywistą. Moi goście poszukują wyjątkowych doświadczeń, chcą odrobiny magii, ale to, co jest najważniejsze w mojej restauracji to pojedyncza nuta smaku, z której buduję całą symfonię kulinarnych doznań starając się znaleźć połączenie między iluzją, a rzeczywistością - opowiada Andrea Camastra, szef kuchni i współwłaściciel restauracji NUTA.

Warszawska restauracja NUTA z Gwiazdką Michelin. Włoska rewo...

Detale i wyrób własny

W restauracji NUTA wszystko jest wyrabiane na miejscu z pieczołowitością i dbałością o detal: od zakwasu na chleb, przez własne masło, makaron po ikurę. Pojemnik z chlebem kusi różnymi rodzajami, które można łączyć z masłem w dwóch rodzajach. Szef kuchni jest propagatorem techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), której autorem jest wynalazca kuchni molekularnej prof. Hervé This.

Technika ta stanowi nowatorskie podejście do sztuki gotowania, sięgającej po czyste związki, ekstrakty czy wręcz pojedyncze cząsteczki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących w przyrodzie składników. Technika ta nawiązuje do nazwy restauracji, w której powstają wyjątkowe kompozycje nut smakowych. Oprócz tego przez całą kolację serwowane były wina i napoje idealnie pasujące do smaków, które pojawiały się na stole, uzupełniając doświadczenie naszego podniebienia. Co ciekawe, restauracja współpracuje z polskimi winnicami i to także rodzime wyroby trafiają do kieliszków gości.

Restauracja NUTA w Warszawie. Włoska rewolucja w polskiej kuchni. Niezwykłe doznania smakowe w urokliwym klimacie
materiały prasowe

Miłość do polskiej kuchni

Do Polski ściągnęła go miłość. To tu 11 lat temu postanowił zamieszkać, poskromić polską kuchnię i nadać jej nowy charakter przy zachowaniu tradycyjnych nut smakowych. Jak mówi Andrea Camastra, pokochał polską kuchnię, a następnie, w swoim wydaniu, nadał jej lekkość i doprawił odrobiną artyzmu. - Ponieważ nie pochodzę z Polski, tradycyjne dania tego kraju były dla mnie nowym doświadczeniem kulinarnym i chciałem je dogłębnie poznać. A potem przyszła ochota, żeby je zredefiniować. Dodałem nieco mojej rodzimej, włoskiej kuchni oraz szczyptę azjatyckich smaków. Dzięki temu udało mi się uzyskać zupełnie nową jakość: tradycyjne polskie dania zyskały inny wymiar smaku i elegancki charakter – opowiada.

Restauracja NUTA w Warszawie. Włoska rewolucja w polskiej kuchni. Niezwykłe doznania smakowe w urokliwym klimacie
materiały prasowe

Jako dziesięciolatek podejmował się najprostszych prac w restauracyjnych kuchniach chcąc pomóc mamie w utrzymaniu rodziny po śmierci ojca. To stamtąd Andrea Camastra wyruszył w długą drogę, przez lata zdobywał doświadczenie w znakomitych restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. Założył restaurację Senses, która przez 5 lat z rzędu była nagradzana gwiazdką Michelin. Znalazł się na liście 100 najlepszych szefów świata według prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. Wynalazca kuchni molekularnej Hervé This uznał go za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. Arcydzieł serwowanych przez Camasrtę można spróbować na Placu Trzech Krzyży 10/14 w restauracji NUTA.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Restauracja NUTA w Warszawie. Włoska rewolucja w polskiej kuchni. Niezwykłe doznania smakowe w urokliwym klimacie - Extra Nasze Miasto

Wróć na chrzanow.naszemiasto.pl Nasze Miasto